Choď na obsah Choď na menu
 


Filmové impresie 2008 - 2010

21. 2. 2009

Chronologicky usporiadané impresie z filmov, ktoré som zaradil do stovky mojich najobľúbenejších. Ako hrádzu grafománii som si na každú vyhradil iba/presne päťdesiat slov. 

19.12.2010 Zoznámte sa, Joe Black 1998 Meet Joe Black r: Martin Brest h: Anthony Hopkins, Brad Pitt, Claire Forlani

Obrázok

Toto je film, v hodnotení ktorého sa nezhodnem s väčšinou a vôbec ma to netrápi. Videl som ho viackrát, takže môj výsledný dojem nemôže byť dielom náhody. Hopkins oplýva životnou múdrosťou, Pitt mrazivou príťažlivosťou, Forlani je nádherná, Newmanova hudba úžasná a film má primeranú dĺžku. Tak čo mám chcieť viac?
28.8.2010 Funny Games 1997 r: Michael Haneke h: Susanne Lothar, Ulrich Mühe, Arno Frisch, Wolfgang Glück

Obrázok

O režisérovi a jeho filme som pred zapnutím videorekordéra nič nevedel. Už pri titulkoch, keď Gigliho áriu vystriedalo odporné metalové škriekanie, som začal tušiť, že ma čaká nevšedný zážitok. Nesklamal som sa. Sadisti sa pri filme určite nudili, ale nám ostatným tiesnivú atmosféru neuľahčilo ani občasné mrknutie mladíka do kamery.
25.8.2010 Motýľ 1973 Papillon r: Franklin J. Schaffner h: Steve McQueen, Dustin Hoffman

Obrázok

Film nakrútený podľa slávneho románu Henriho Charriéra nestratil nič zo svojej diváckej príťažlivosti ani po štyridsiatich rokoch. Aj keď sa o autentickosti Charriérovho príbehu viedli dlhé polemiky, o autentickosti jeho stvárnenia Steveom McQueenom nepochybuje nik. Ním vyjadrená túžba po slobode posúva tento film k Shawshank Redemption na vrchol “útekárskych“ filmov.
8.6.2010 Kone sa taktiež strieľajú 1969 They Shoots Horses, Don't They? r: Sydney Pollack, h: Jane Fonda, Michael Sarrazin, Susannah York, Gig Young

they-shoots-horses--don-t-they.jpg

Aj dnes sa jednotlivci prihlasujú do rôznych reality show. Spravidla iba preto, aby sa pokúsili naplniť svoj sen o rýchlom a bezpracnom zbohatnutí. Nemajú predstavu o situácii, ktorá panovala v USA a v celom svete počas veľkej hospodárskej krízy. Tú predstavu sprostredkúva Pollackov film. Film drsný, depresívny, pravdivý a nadčasový.
31.5.2010 Americká krása 1999 American Beauty r: Sam Mendes h: Kevin Spacey, Anette Bening, Thora Birch, Wes Bentley, Mena Suvari

american-beauty.jpg

Americkej kráse niekto vyčíta, že kĺže po povrchu a je príliš priateľská k americkým divákom. Ja nevyčítam nič a užívam si každú príležitosť na jej zhliadnutie. Už sa nekochám iba úžasnými hereckými výkonmi Kevina Spaceyho a Anette Bening, ale aj ružovými lupeňmi, tančiacim mikrotenovým vrecúškom a ďalšími detailmi predtým nepovšimnutými.
25.5.2010 Čínska štvrť 1974 Chinatown r: Roman Polanski h: Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston

chinatown.jpg

Aj pri opakovanom sledovaní Čínskej štvrti ma precízne vytvorená atmosféra vtiahla do deja a niekedy som si pripadal ako účastník rozpletania chuchvalca vzťahov a záujmov. Herecké výkony ústrednej trojice nepochybne patria k vrcholom v ich kariére. Puntičkár Roman Polanski prispel množstvom filigránskych detailov, Jerry Goldsmith priliehavou hudbou. Čo chcieť viac?  
15.5.2010 L.A. - Utajené skutočnosti 1997 L.A. Confidential r: Curtis Hanson h: Kevin Spacey, Russel Crowe, Guy Pearce, James Cromwell, Kim Basinger, Danny DeVito

l.a.-confidential.jpg

Keď sa zídu výborní herci, dostanú kvalitný scenár a pod palcom to má precízny režisér, potom skvelý výsledok neprekvapuje. Menším nedostatkom je záplava mien a vzťahov, v ktorých som sa pri premiérovom sledovaní trochu strácal. Btw. Sledujúc domáce dianie nadobúdam pocit, že sa nazbieralo dosť materiálu na nakrútenie slovenského remaku. 
8.5.2010 Je třeba zabít Sekala 1997 r: Vladimír Michálek h: Boguslaw Linda, Olaf Lubaszenko, Jiří Bartoška

je-treba-zabit-sekala.jpg

Film o tom, ako sa v protektorátnom podhubí menili lúzri na predátorov a vplyvní sa stávali ohrozenými. Film z prostredia a doby, v ktorých som nikdy nežil a napriek tomu pre mňa uveriteľný. Film nádherný obrazmi, autentický drobnokresbou charakterov, výborne zahraný a podfarbený krásnou hudbou. Film z domácej Top twenty. 
9.3.2010 Butch Cassidy a Sundance Kid 1969 Butch Cassidy and the Sundance Kid r: George Roy Hill h: Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross

butch-cassidy-and-the-sundance-kid.jpg

Dvom bezkonkurenčným sympaťákom sa podarilo získať sympatie divákov, ktorí ich viac vnímali ako chlapíkov prenasledovaných zlými Pinkertonovcami, než ako lupičov na úteku. Režisérovi sa zasa podarilo ukončiť film bez zobrazenia ich konca. A keď zaznie Raindrops Keep Falling On My Head vybaví sa mi Paul Newman a nie B.J. Thomas. 
22.1.2010 Červenofúz 1965 Akahige r: Akira Kurosawa h: Toširo Mifune

akahige.jpg

Na Kurosawove filmy som si musel zvyknúť. Inak v nich plynie čas, inak sa prezentujú city a vášne, inak znie našincovi reč. Šťastím bolo, že ako prvú som videl „európsku“ detektívku Nebo a peklo. Červenobradáč je veľký film s úžasným hercom a zaľudnený neprehliadnuteľnými ľudkami. Tri hodiny utiekli ako voda. 
18.1.2010 Sklenené peklo 1974 The Towering Inferno r: John Guillerman, Irwin Allen h: Steve McQueen, Paul Newman, William Holden, Faye Dunaway, Fred Astaire, Richard Chamberlain, O.J. Simpson, Robert Vaughn

towering-inferno--the.jpg

Jeden z prvých veľkolepých katastrofických filmov podľa literárnej predlohy Scortiu a Robinsona. Ako u skazy Titanicu, tak aj pri požiari mrakodrapu sa katastrofa rozvíja nenápadne a neodvratne. Plejáda vynikajúcich hercov stvárňuje nielen rozdiel medzi zamestnaním a povolaním u hasičov, ale aj spoločenskej pretvárky zbavené charaktery prominentných hostí, postavených zoči-voči katastrofe. 
15.1.2010 Rain Man 1988 r: Barry Levinson h: Dustin Hoffman, Tom Cruise, Valeria Golino

rain-man.jpg

Keď film o duševne chorých, tak potom Prelet ..., Rain Man a Prebúdzanie. Zatiaľ čo Jack Nicholson ako šialenec vyzerá, Dustin Hoffman sa musel na úlohu dlho pripravovať. Výsledok je trochu prikrášlený. Je prijateľnejšie, ak v pamäti ostanú bleskovo spočítané špáradlá, než neschopnosť autistického Rain Mana žiť v normálnom svete. 
15.1.2010 Krstný otec 1972 The Godfather r: Francis Ford Coppola h: Marlon Brando, Al Pacino, Diane Keaton, Robert Duvall, James Caan

godfather--the.jpg

Porovnaním rebríčkov mi vyšlo, že Krstný otec je najlepším filmom. „Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat“ povedal by Jára Cimrman. Ja teda nesúhlasím, pretože ním začala éra relativizácie zločinu, ale do stovky mojich najlepších rozhodne patrí. 
7.1.2010 Terminátor 2: Deň zúčtovania 1991 Terminator 2: Judgment Day r: James Cameron h: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Robert Patrick

Obrázok

V dobrých pokračovaniach úspešných filmov zvyknú zameniť pôvodne kladných hrdinov za záporných a naopak. Cameron to vie a z budúceho kalifornského guvernéra spravil sympatického klaďasa ťahajúceho väčšinu filmu za kratší koniec. A štvoroscarové pokračovanie, lepšie než prvotina, bolo na svete. Leví podiel na úspechu filmu mali aj predtým nevídané triky.

29.12.2009 Misery nechce zomrieť 1990 Misery r: Rob Reiner h: James Caan, Kathy Bates,

Obrázok

Zaradenie tohto filmu do stovky najobľúbenejších vo mne dozrievalo dlhšie. Určite to nie je bezchybný film. Ale to krájateľné napätie, ktoré počas filmu vytvárajú dvaja hlavní predstavitelia treba oceniť. A nielen Oscarom pre Kathy Bates. Inak je zaujímavou náhodou, že priezvisko herečky je totožné s priezviskom hlavného hrdinu Hitchcockovho Psycha.  
25.12.2009 Sedem samurajov 1954 Shichinin samurai r: Akira Kurosawa h: Takashi Shimura, Toshiro Mifune

shichinin-samurai.jpg

Na sledovanie 3,5 hodinového predobrazu Siedmich statočných sa treba pripraviť. Nemôžete ho zhltnúť, ako archívne víno z horčičáku. V optimálnych podmienkach odhalíte jeho výnimočnú autentičnosť, uveriteľnosť a dobovú invenčnosť. Často som mal dojem, že sa cez nejaký priezor dívam na ľudí z doby a prostredia, v ktorých sa dej odohráva.  
24.12.2009 Perinbaba 1985 r: Juraj Jakubisko h: Giulietta Masina, Tobias Hoesl, Petra Vančíková, Soňa Valentová, Pavol Mikulík, Valerie Kaplanová

perinbaba.jpg

Filmoví teoretici mudrujú nad tým, aký žáner vlastne Perinbaba predstavuje, českí diváci mu nevedia prísť na chuť a talianskym roky spríjemňoval Vianoce. Ja ho považujem za jeden z troch najlepších Jakubiskových filmov s neskutočne krásnou Hapkovou hudbou a kedykoľvek sa mi, tak ako dnes, naskytne príležitosť vidieť ho znova, pozerám.  
18.11.2009 1984 Nineteen Eighty-Four r: Michael Radford h: John Hurt, Richard Burton, Suzanna Hamilton, Annie Lennox

1984.jpg

Tento film bol nakrútený v ideálnom a neopakovateľnom termíne. Prečítal som niekoľko negatívnych recenzií naň a napriek tomu som film bez dychu sledoval až po záverečné titulky. Považujem ho za porovnateľne dobrý s knihou, aj keď rozdiely medzi nimi sú neprehliadnuteľné a dráždiace recenzentov. Ja ich vnímam ako autorskú licenciu. 
12.11.2009 Kasíno 1995 r: Martin Scorsese h: Robert De Niro, Sharon Stone, Joe Pesci, James Woods

casino.jpg

Pred zhliadnutím tohto filmu som vedel o kvalitách jeho režiséra a hercov. Na druhej strane mám už mafiánskych filmov plný chrup a takmer trojhodinová dĺžka filmu často svedčí o neschopnosti tvorcov používať nožnice. Nič z mojich obáv sa nenaplnilo. Kasíno je veľkolepo koncipovaným, do detailov premysleným a precízne vytvoreným dielom. 
10.11.2009 Psycho 1960 r: Alfred Hitchcock h: Anthony Perkins, Vera Miles, Martin Balsam, Stanley Kubrick, Janeth Leigh

Obrázok

Alfred Hitchcock názorne ukazuje mladším nasledovníkom, že na dosiahnutie hororového účinku nepotrebuje takmer žiadne rekvizity. Vystačí si s precízne vystavaným príbehom, dobrými hereckými výkonmi, presnou kamerou a primeranou hudbou. A klasika je na svete. Klasika nad ktorou mládež ohŕňa nosom, pretože je čiernobiela a z internetu už poznajú pointu príbehu. 
28.10.2009 Cesty slávy 1957 Paths of Glory r: Stanley Kubrick h: Kirk Douglas, George Macready, Adolphe Menjou

Obrázok

Zázraky sa dejú. V dobe, keď som už neočakával, že by ma Stanley Kubrick po viacerých sklamaniach mohol niečím príjemne prekvapiť, som sa dostal k nepríliš známemu filmu, ktorý vo Francúzsku mnoho rokov nesmeli premietať, a ktorý ma uchvátil od prvej do poslednej (vlastne predposlednej, záverečné slzenie mi prekážalo) minúty. 
17.10.2009 Francúzska spojka 1971 The French Connection r: William Friedkin h: Gene Hackman, Roy Scheider, Fernando Rey

french-connection--the.jpg

Prvá časť nezabudnuteľného krimifilmu s Gene Hackmanom v úlohe policajta – pitbula a Fernandom Reyom v úlohe jeho dočasne unikajúcej obete. Naháňačka Hackmana s nadzemnou dráhou je legendárna. Friedkinovi sa prvýkrát podarilo navodiť atmosféru dokumentárneho filmu alebo aspoň filmu nakrúcaného podľa skutočnej udalosti, čo v tej dobe nebolo až také samozrejmé. 
19.9.2009 Ecce homo Homolka 1969 r: Jaroslav Papoušek h: Josef Šebánek, Marie Mottlová, František Husák, Helena Růžičková, Petr Forman, Matěj Forman

ecce-homo-homolka.jpg

Neskutočne dobre nastavené zrkadlo malým českým lidem. Niečo podobné sa podarilo už iba Formanovi v jeho upozornení „Hoří, má panenko.“ Pri sledovaní geniálneho hereckého koncertu Josefa Šebánka za prispenia rodinných sekundantov môžeme iba ľutovať, že filmy z malých krajín si americkí akademici všímajú iba vtedy, ak im to vyhovuje politicky. 
12.9.2009 Dobrý, zlý a škaredý 1966 Il buono, il brutto, il cattivo r: Sergio Leone h: Clint Eastwood, Lee van Cleef, Eli Wallach

Obrázok

Keď Holanďan Geesink porazil na olympiáde Kamanoga v jude, bola to pre Japoncov národná tragédia. Obdobnú nachystal Američanom Talian Sergio Leone, keď v najamerickejšej filmovej kategórii – westernoch - nakrútil za päť rokov štyri perly tohto žánru, ktoré zmietli všetko nakrútené predtým. Jednou z najjagavejších bol film Dobrý, zlý a škaredý.  
9.9.2009 Spalovač mrtvol 1968 r: Juraj Herz h: Rudolf Hrušínský, Miloš Vognič, Vlasta Chramostová, Jana Stehnová, Ilja Prachař

spalovac-mrtvol.jpg

Juraj Herz nakrútil viacero hororov a Spalovač mrtvol je z nich najhororovitejší, pretože na vyvolanie úzkosti nepotrebuje žiadne príšery, ani rekvizity. Vystačí si so slušným, bohabojným, rodinne založeným občanom, ktorý náhle pocíti, že má v sebe kvapku nemeckej krvi. A vonkajšie podmienky priali tým, ktorí prítomnosť nemeckej kvapky krvi pociťovali. 
1.9.2009 Šakal 1973 The Day of the Jackal r: Fred Zinnemann h: Edward Fox, Michael Lonsdale

day-of-the-jackal--the.jpg

Vynikajúca kniha Fredericka Forsytha mi dlho bránila, aby som jej filmovému spracovaniu dal plný počet hviezdičiek. Postupne môj odpor slabol. Najmä keď som videl, čo z predlohy dokázali vytvoriť Američania. K stvárneniu strojovo presného a mrazivo chladného Šakala i húževnatého komisára Lebela sa ani nepriblížili. Vraj voľne podľa ... Pche! 
31.8.2009 Tri dni Kondora 1975 Three Days of the Condor r: Sydney Pollack h: Robert Redford, Faye Dunaway, Max von Sydow

Obrázok

Videl som viacero filmov, v ktorých jednotlivec uniká pred štátnou mocou, ale nikomu som tak neprial, aby sa mu to podarilo, ako Robertovi Redfordovi. Je nezávislé od vôle kohokoľvek z nás, či sa úplnou náhodou neocitne v nesprávny čas na nesprávnom mieste, tam, kde prekáža záujmom mocných tohto sveta. 
30.8.2009 Zachráňte vojaka Ryana 1998 Saving Private Ryan r: Steven Spielberg, h: Tom Hanks, Tom Sizemore, Matt Damon

Obrázok

Určite som predtým, ani potom nevidel také realistické stvárnenie hrôz vojny, ako v prvých minútach tohto filmu. Nie tých historicko-štatistických, ale hrôz, ktoré zažívajú konkrétni vojaci, tých, ktoré sú pre nich hrôzami najväčšími bez ohľadu na význam operácie a názor kohokoľvek. Aj zvyšok filmu je výborný, ale úvodu sa nevyrovná. 
22.8.2009 Vtedy na Západe 1968 Once Upon a Time in the West r: Sergio Leone h: Henry Fonda, Claudia Cardinale, Charles Bronson

once-upon-a-time-in-the-west.jpg

Vo filme Na pravé poludnie čakajú traja lumpi na príchod svojho šéfa, v tomto čakajú iní traja lumpi na príchod ich potenciálnej obete. Spoločné majú aj to, že ich považujem za najlepšie westerny všetkých čias. Okrem iného aj pre fantastickú hudbu, na ktorú sa zložili Dimitri Tiomkin a Ennio Morricone. 
19.8.2009 Anglický pacient 1996 The English Patient r: Anthony Minghella h: Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomas, Juliette Binoche, Willem Dafoe

english-patient--the.jpg

Ďalší film, nad ktorým mnohí fajnovo ohŕňajú nos. Strhujúci príbeh vášnivej a zničujúcej lásky som videl ako Slovenský pacient v nemocnici, kde som si ho aplikoval ako kultúrne analgetikum. Neskôr, v normálnych podmienkach som sa iba uistil, že film, ktorý by ho vytlačil z mojej Top 100, ešte dlho nenakrútia. 
10.8.2009 Vykúpenie z väznice Shawshank 1994 The Shawshank Redemption r: Frank Darabont h: Tim Robbins, Morgan Freeman

the-shawshank-redemption.jpg

Ktovie prečo sa filmová adaptácia románu Stephena Kinga drží na prvom mieste rebríčkov obľúbenosti, a to nielen ČSFD, ale aj IMDb. Prostredím, hercami, príbehom, šťastným koncom? Neviem. Možno je to tým, že odo mňa a od mojich 19 obľúbených užívateľov ČSFD dostal bez výnimky po piatich hviezdičkách. Ako dobrý koňak. 
31.7.2009 Hoří, má panenko 1967 r: Miloš Forman h: Jan Vostrčil, Josef Šebánek, Milada Ježková, Josef Kolb

Obrázok

Prostredie dedinského hasičského bálu poskytlo Milošovi Formanovi dostatok príležitostí na nemilosrdné karikovanie malého českého človeka, jeho prízemnosti, chamtivosti a mravného bezvedomia. Vôbec sa nečudujem, že túto tragikomédiu po uvedení označovali za protičeskú, protihasičskú, skrátka proti všem ... trafeným a gágajúcim. Hasiči oficiálne protestovali, a pritom to nie je o nich. 
24.7.2009 Misia 1986 The Mission r: Roland Joffé h: Robert De Niro, Jeremy Irons, Liam Neeson

mission.jpg

Misiu vnímam ako film o podobách viery. Viery, že pokáním môžeme odčiniť ťažký hriech, že domorodcom prospeje ak budú vyznávať boha, ktorého im vnucujú tí, ktorí ich lovili ako otrokov a nakoniec ich v mene viery pozabíjali. Film s nádherným vizuálom a ešte krajšou hudbou poskytuje dosť námetov na zamyslenie.
24.7.2009 Byt 1960 The Apartment r: Billy Wilder h: Jack Lemmon, Shirley McLaine, Fred Mac Murray
apartment--the.jpg
Smutná komédia o bezvýznamnom bankovom úradníkovi, ktorý si neuvedomil, že ak raz požičia svoj staromládenecký byt kolegovi s frajerkou, už nebude môcť odmietnuť žiadneho ďalšieho záujemcu. Tiež zamyslenie sa nad hranicou, za ktorú sa už neustupuje. Aj keby jedinou odmenou za to mala byť iba partička žolíkov so slečnou Kubelíkovou. 
17.7.2009 Sunset Boulevard 1950 Sunset Blvd. r: Billy Wilder h: Gloria Swanson, William Holden, Erich von Stroheim, Cecil B. DeMille, Buster Keaton

sunset-blvd.jpg

Sunset Boulevard je nevľúdnym pohľadom na odvrátenú tvár Hollywoodu. Na bývalú hviezdu, ktorá „ešte stále pyšne máva sprievodu, ktorý už dávno prešiel okolo nej“. Na starnúcu ženu, nezvyknutú žiť bez klapky, reflektorov a bleskov fotoaparátov. Ale aj pohľadom na bezmenných, v tme stojacich ľudí, bez ktorých by žiaden film nevznikol.  
12.7.2009 Tanec s vlkmi 1990 Dances with Wolves r: Kevin Costner h: Kevin Costner, Graham Greene, Mary McDonnell

dances-with-wolves.jpg

Ten kto tancuje s vlkmi nakrútil svoj prvý a jediný veľký film. Stačí. Málokomu sa totiž podarí nakrútiť taký nádherný, hlboko ľudský príbeh zasadený do krásnej prírody a podfarbený výbornou hudbou. Omnoho častejšie stretneme potomkov tých primitívov v modrých uniformách, ako sa napchávajú hamburgerom a vyrevujú na nedeľnom futbalovom zápase. 
10.7.2009 Phar Lap 1983 r: Simon Wincer h: Tim Burlinson, Martin Vaughan, Ron Leibman, Judy Morris

phar-lap.jpg

Pred štyridsiatimi rokmi som sa dotkol sveta koní a tušil som, že ma tento film dostane. Dostal ma spoľahlivo, pretože pri veľkom, nádhernom a ušľachtilom koňovi sa motali malí, zlí a chamtiví ľudkovia. Nemôžeme ale od nich chcieť, aby sa inak správali ku koňovi, keď sa tak správajú i navzájom.  
8.7.2009 Pred súmrakom 2004 Before Sunset r: Richard Linklater h: Ethan Hawke, Julie Delpy

before-sunset.jpg

V mojom veku prichádzajú prekvapenia zriedkavo. Tento film ma priam zaskočil. Nepoznajúc predchádzajúci príbeh Pred úsvitom, nepoznajúc hercov, ani režiséra, som takmer bez dychu sledoval 80 minútový úžasný rozhovor obávajúc sa iba, aby nevhodný koniec nepokazil predchádzajúce. Nestalo sa. Už dávno som nezažil taký pocit spriaznenosti s postavami filmového príbehu. 
5.7.2009 Dvanásť rozhnevaných mužov 1957 12 Angry Men r: Sidney Lumet h: Henry Fonda, Martin Balsam, George Voskovec

twelve-angry-men.jpg

Takmer sto minút v jednej miestnosti bez fungujúcej klimatizácie dá poriadne zabrať dvanástim porotcom, ktorí majú rozhodnúť o vine mladého údajného vraha. Ale rovnako dalo zabrať aj autorovi, režisérovi a hercom. Výsledok je fascinujúci, nielen v danej dobe a podmienkach, ale aj absolútne. Bez problémov ho prijíma už tretia generácia.
6.6.2009 Sedem statočných 1960 The Magnificent Seven r: John Sturges h: Yul Brynner, Steve McQueen, Charles Bronson, James Coburn, Robert Vaughn, Horst Buchholz, Brad Dexter, Eli Wallach,

magnificent-seven--the.jpg

Netuším koľkokrát som tento film videl. Stačí aby zaznela tá úžasná hudba a ja sa aspoň prechádzam okolo televízora. Vin, Chris, Harry, Britt, Bernardo, Chico, Lee a Calvera s bandou. Pamätáte? Existuje vôbec niekto, kto film nevidel? Existuje - môj dvojročný vnuk, pretože táto rozprávka je len pre veľkých chlapcov. 
6.6.2009 Osvietenie 1980 The Shining r: Stanley Kubrick h: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd,

Obrázok

Pred časom som videl Osvietenie prvý krát a nepripravený. Úžasný zážitok. Pri bežných hororoch pociťujem prirodzený strach, ale pri kvalitných skôr úzkosť až des. A tie sú trvanlivejšie ako krabicové mlieko. Tri osoby a veľké priestory hotela ma do deja vtiahli tak, že som si chvíľami pripadal ako účastník príbehu. 
4.6.2009 Vlasy 1979 Hair r: Miloš Forman h: John Savage, Treat Williams, Beverly D'Angelo

Obrázok

Napriek ignorancii akademikov ostáva Hair naďalej medzi desiatkou mojich najobľúbenejších filmov. Je síce pravdou, že Forman s ním prišiel v čase, keď bolo po vojne vo Vietname a hippies boli pre Američanov minulosťou. Ale mne k spokojnosti stačí započúvať sa do soundtracku, vidieť plniace sa lietadlo a Bukowského, ktorý nedobehol. 
26.5.2009 Votrelec 1979 Alien r: Ridley Scott h: Sigourney Weaver, Tom Skerritt, John Hurt

Obrázok

Nielen Hitchcock, ale aj Ridley Scott vedel, že divákovu predstavivosť a strach najlepšie aktivuje napätie z neznámeho. Preto si myslím, že k úspechu filmu neprispela iba ponurá atmosféra, depresívna hudba, infarktové scény a výborní herci, ale aj to, že sme z votrelca počas filmu mohli zazrieť iba nejaké slizké fragmenty.
20.5.2009 Niekto to rád horúce 1959 Some Like It Hot r: Billy Wilder h: Tony Curtis, Jack Lemmon, Marilyn Monroe

some-like-it-hot.jpg

Nikto nie je dokonalý, ale tento film má k tomu čertovsky blízko. Aj keď oslavuje päťdesiatku. Už som ho videl nespočetnekrát a bez problémov aj dnes. Neviem, kto akým dielom prispel k jeho úspechu, ale u koktailov a takýchto filmov to nerozhoduje. Rozhodujúce je, že hlášky z neho zľudoveli. 
13.5.2009 Večierok 1968 The Party r: Black Edwards h: Peter Sellers, Claudine Longet

party--the.jpg

Večierok je mojím obľúbeným filmom vyvolávajúcim u mňa záchvaty smiechu. Nie je príliš známy, ani príliš dobre hodnotený a nezaslúžene ostáva v tieni filmov s inšpektorom Clouseauom. Peter Sellers je v ňom nasledovníkom Jacquesa Tatiho a predchodcom Mr. Beana. Preto pokojne oželiem celú inšpektorskú sériu za ktorúkoľvek scénu z Večierka.  
26.4.2009 Dokonalý trik 2006 The Prestige r: Christopher Nolan h: Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine, Scarlett Johansson, David Bowie

prestige--the.jpg

Už pri prvom zhliadnutí som uznal, že ide o zaujímavý, dobre nakrútený a zahraný film, ale až na druhýkrát som ho zaradil do stovky mojich najobľúbenejších. Patrí k filmom, ku ktorým sa treba vrátiť. Zaujímavosťou je, že Davida Bowieho do filmu režisér zlanáril uistením, že nikto Nicola Teslu nezahrá lepšie. 
17.4.2009 Na pravé poludnie 1952 High Noon r: Fred Zinnemann h: Gary Cooper, Grace Kelly, Katy Jurado

high-noon.jpg

Som rád, že STV uviedla pôvodnú, nekolorovanú verziu filmu. Na tento film nedám dopustiť nielen preto, že to bol môj prvý western, pre ukážku jednoty času, miesta a deja a pre miznúce charakterové vlastnosti v hlavnej úlohe, ale aj pre Katy Jurado a Dimitri Tiomkina, na ktorých tiež nedám dopustiť.  
3.4.2009 Stíny horkého léta 1977 r: František Vláčil h: Juraj Kukura, Marta Vančurová, Jiří Bartoška, Gustáv Valach, Augustín Kubáň

stiny-horkeho-leta.jpg

Pôsobivý príbeh horala žijúceho na samote v Beskydách, ktorý sa aj s rodinou stal rukojemníkom skupiny banderovcov prebíjajúcich sa na Západ. Film ma dostal nielen podobou s antickou tragédiou, ale aj vierohodnosťou príbehu a stvárňovaných postáv. Okrem dominujúceho Kukuru je zaujímavým typom aj Augustín Kubáň, známy najmä z Jakubiskových filmov. 
23.3.2009 Zlo 2003 Ondskan r: Mikael Håfström h: Andreas Wilson

ondskan.jpg

Možno nereálna, možno neuveriteľná a napriek tomu strhujúca dráma z prostredia prestížnej internátnej školy. Potešila ma tým, že filmov o totalite v akejkoľvek podobe nikdy nie je dosť a aj tým, že nepochádza z Hollywoodu. Okrem toho sa mi pri jeho sledovaní občas vybavil Frajer Luke, čo je tiež fajn. 
16.3.2009 Bournov mýtus 2004 The Bourne Supremacy r: Paul Greengrass h: Matt Damon, Julia Stiles

bourne-supremacy.jpg

Bournov mýtus je druhou časťou trilógie o agentovi, ktorý hľadá svoju minulosť, zatiaľ čo jej tvorcovia hľadajú jeho, aby ho zlikvidovali aj s ňou. Pre Bournov mýtus platí to, čo som napísal o Bournovom ultimáte. Tú fascinujúcu hudbu zložil John Powell a zvedavý som aj na literárnu predlohu Roberta Ludluma.
1.3.2009 Mesto bohov 2002 Cidade de Deus r: Fernando Meirelles, Kátia Lund h: neherci

Obrázok

Tento brazílsky film z prostredia najstaršieho a najnebezpečnejšieho slumu v Rio de Janeiru mi vzdialene pripomenul Pulp Fiction. Nie je to pekný, ani oddychový film a neuvidíte v ňom ani kúsok preslávenej Copacabany. Napriek tomu sa vám dostane pod kožu. Pozornosť si zaslúži realistické prostredie a uveriteľné výkony mladých nehercov.
14.2.2009 Bournovo ultimátum 2007 The Bourne Ultimatum r: Paul Greengrass h: Matt Damon

bourne-ultimatum--the.jpg

Nemám rád klipy, v ktorých sa zábery striedajú s frekvenciou vyvolávajúcou epileptické záchvaty. Ale v Bournovom ultimáte mi to šialené preklikávanie neprekážalo, pretože dynamizovalo dej. Napínavý príbeh umocňovala vynikajúca hudba a tak mi neprekážal ani Matt Damon, ktorý vtedy nepatril k mojim obľúbencom. Záverečný diel trilógie je jej dôstojným vyvrcholením.  
7.2.2009 Apokalypsa 1979 Apocalypse Now r: Francis Ford Coppola h: Marlon Brando, Robert Duvall, Martin Sheen, Laurence Fishburne, Dennis Hopper

Obrázok

V kine by som pri Apokalypse dosť trpel. Coppola je výborný režisér, ale nevie kedy prestať. Jeho tzv. režisérsky zostrih trvá 202 minút. To sa dá vydržať iba doma aj pri takom vynikajúcom filme, akým Apokalypsa nepochybne je. Jediným nedostatkom je, že nespeje k vyvrcholeniu, ale akosi zaniká do stratena. 
11.1.2009 Horlivosť 1995 Heat r: Michael Mann h: Al Pacino, Robert De Niro, Jon Voight, Tom Sizemore, Val Kilmer

heat.jpg

Tento film som videl už dávnejšie, len som si nebol istý, či si zaslúži plné hodnotenie. Dnes som si ho pozrel na DVD a päť hviezdičiek potvrdil. Súboj dvoch osobností závislých na svojom remesle je veľkolepý, len ten koniec, tých záverečných päť minút patrí podľa mňa do nejakého iného filmu.  
9.1.2009 Let číslo 93 2006 United 93 r: Paul Greengrass, h: Cheyenne Jackson, Khalid Abdalla, Lewis Alsamari, Omar Berdonni

united-93.jpg

Keď je k dispozícii silný príbeh, netreba si pomáhať špeciálnymi efektmi, ani drahými hercami. Film Let číslo 93 silný príbeh má. Príbeh, ktorý je pokusom o rekonštrukciu skutočnej udalosti. Pokúsil sa o ňu dokumentárnym filmom odchovaný režisér Greengrass, ktorý osvedčené postupy vnáša aj do hraných filmov. Výsledok nemohol byť lepší.  
5.12.2008 Kladivo na čarodějnice 1969 r: Otakar Vávra h: Elo Romančík, Vladimír Šmeral, Soňa Valentová, Josef Kemr

kladivo-na-carodejnice.jpg

Kladivo na čarodejnice je výborný film, ktorý ani po 40 rokoch nestratil nič zo svojho odkazu. Inšpirovaný recidívou inkvizičných procesov s čarodejnicami spred 300 rokov, pripomínajúci procesy v 50. rokoch (bez skončenia v trezore!) a zahraný plejádou vynikajúcich českých hercov, medzi ktorými sa vôbec nestratili Elo Romančík so Soňou Valentovou. 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

20 str.

(Lejka, 1. 9. 2016 16:40)

témňeř vsicko filmy sou se ze 20 století.

Re: 20 str.

(Milan, 1. 9. 2016 19:54)

Netreba sa príliš zamýšľať nad príčinou. V 20. storočí sa filmy nakrúcali 100 rokov a v 21. storočí iba 16 rokov.

Dobrá robota

(Ivan, 28. 9. 2015 17:44)

Paráda, ďakujem.