Choď na obsah Choď na menu
 


Top krátkometrážne filmy

23. 4. 2017


big-business.jpgBig Business ***** 1929 Predavači stromčekov alebo Veselé Vianoce! r: James. W. Horne, Leo McCarey, h: Stan Laurel, Oliver Hardy, James Finlayson

Koho z nich to vlastne napadlo, ísť dom od domu predávať vianočné stromčeky v slnečnej Kalifornii? Jedno je isté, v uliciach osádzaných palmami Laurel a Hardy so svojim obchodným artiklom dieru do sveta rozhodne neurobia. Stretnutie s precitliveným majiteľom domu ústí do sledu vzájomných priekov, starostlivo zaznamenávaných miestnym strážcom poriadku.

Medved.jpgMedvěd **** 1961 r: Martin Frič, h: Jan Werich, Stella Zázvorková, Bohuš Záhorský

Vydarená adaptácia Čechovovej hry. Statkár prichádza vymáhať dlh od ženy, ktorá pred štyrmi mesiacmi ovdovela. Do smútku ponorená vdova žiada o odklad, pretože nemá poruke dlžnú čiastku. Vzniká prudký konflikt, v ktorom sa vdova snaží dostať hrubiána z domu. Počas konfliktu však paradoxne obaja pocítia k sebe náklonnosť, ktorá ich finančný spor robí malicherným.

Prominte--omyl.jpg

Promiňte, omyl!***** 1963 r: Jiří Weiss, h: Jiřina Šejbalová

Televízna "one woman show" bola nakrútená podľa rozhlasovej hry Lucille Fletcher. Staršia pani je upútaná na kolieskové kreslo a náhodne si v telefóne vypočuje rozhovor dvoch mužov, ktorí dohovárajú podrobnosti o plánovanej vražde, ktorej obeťou má byť ona a ktorú si objednal jej syn. Začína zúfalý boj s časom o holý život v situácii, ktorá neposkytuje veľa priestoru na priaznivý výsledok.

proudy-lasku-odnesou.jpgProudy lásku odnesou (TV film) ***** 1969 r: Jan Němec, h: Marta Kubišová

Jan Němec krátko pred nástupom normalizácie nakrútil medailón speváčky a jeho vtedajšej manželky Marty Kubišovej. Medailón tvoria nielen úžasné piesne vo fascinujúcej interpretácii, ale je výnimočný aj poskladaním farebne a obrazovo nápaditých klipov, ktoré znesú porovnanie aj so súčasnou tvorbou. O obrazovú stránku sa zaslúžil kameraman Jiří Macháně.

 

rampa.jpgRampa **** Jetée, La r: Chris Marker, h: Jean Négroni, Heléne Chatelain, Étienne Becker, William Klein, André Heinrich

Väzeň posadnutý čudnou spomienkou z detstva je vybraný pre pokusy s cestovaním v čase. Návratmi do minulosti sa ľudstvo, uväznené po tretej svetovej vojne v podzemí, snaží spätne zmeniť chod tragických udalostí. Legendárny film foto-román, ktorý sa stal predlohou pre nakrútenie 12 opíc Terrym Gillianom v roku 1995.

 

 

sovi-reka.jpgSoví řeka **** Riviére du hibou, La 1962, r: Robert Enrico, h: Pierre Danny, Roger Jacquet

Za americkej občianskej vojny Juhu proti Severu vstúpi negramotný muž na vojensky významný most označený tabuľkou, že každý, kto naň vstúpi bude popravený. Robert Enrico sa podujal previesť na filmové plátno poviedku amerického spisovateľa Ambrosa Biercea a jeho film bol ocenený Oscarom, Zlatou palmou a BAFTA.

 

 

Traja-chrobaci.jpg

Traja chrobáci ***** 1976 r: Ján Roháč, h: Ota Jirák, Bolek Polívka, Josef Dvořák

Traja mímovia predstavujú chrobákov v reálnom svete ľudského obydlia. Prežívajú dobrodružstvá pri poznávaní bežných vecí pretože každý z predmetov, od kukučkových hodín, cez gramofón, šálku s čajom, aspirín, zápalky a iné sa stáva príležitosťou pre rozohranie neobyčajných a vtipných situácií. Na televíznom filme, ktorý je bez slov sú zaujímavé najmä dekorácie, ktoré poskytli úplne nové pohľady na zdanlivo bežné predmety.

Usporena-libra.jpg

Uspořená libra **** 1963 r: Vladimír Svitáček, Ján Roháč, h: Jan Werich, Jiří Sovák, Stella Zázvorková, Jana Werichová, Vlastimil Brodský

Mikrokomédia z prostredia malej pošty, kde sa toho veľa neudeje. Ale iba do doby, keď sa tam pripotácajú dvaja opilci ovládaní myšlienkou vybrať si uloženú libru. Mladá pracovníčka pošty i zákazníčka, ktorá prišla podať list do barmského Tarirangapatamu, spozornejú. Opilci obťažujú pracovníčku nezmyselnými otázkami a zákazníčku drzými poznámkami. Neostáva nič iné, ako zavolať na pomoc policajta. Po jeho príchode stačí jediný pohľad, aby si dámy uvedomili, že s ním to nevyhrajú.

Dinner-for-One.jpg

Večera pre jedného (TV film) ***** 1963 Der 90. Geburtstag oder Dinner for One, 18 min., r: Heinrich Dunkhase, h: Freddie Frinton, May Warden

Dlhé roky končila rakúska televízia "starý rok" na Silvestra týmto čiernobielym skečom. Jeho obsahom je rituál starej grófky, ktorá každoročne pripraví večierok a pozve naň svojich priateľov. Očakávaní hostia sa nedostavia a je na starom sluhovi, aby ich zastúpil. Skeču dominuje úžasný výkon Freddieho Frintona, na ktorom sa dá dobre zasmiať aj po viacerých rokoch a viacerých reprízach. Až po mnohých rokoch som sa dočítal, že Freddie Frinton svoju postavu zahral v pomerne mladom veku, pretože sa dožil iba 59 rokov.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.