Choď na obsah Choď na menu
 


Tento Facebook nie je pre starých

17. 1. 2011
Opätovne som si pomohol parafrázovaním názvu filmu bratov Coenovcov. Facebook je fenomén súčasnosti. Zapojila sa doň desatina obyvateľov Zemegule a neobišiel ani mňa. Nebolo to mojím zámerom, ale nechcel som sklamať syna manželkinej priateľky. Už pri registrácii ma pobavil pokyn: „Vyberte pohlavie“. Po sekunde váhania medzi výberom a vybratím som si spomenul na skupinku opilcov oslavujúcich, že sa nenarodili ako ženy a najťažší úsek registrácie som mal za sebou.
Vzápätí po registrácii som zistil, že na FB je bežná honba za „priateľmi“. Zámerne som ten pojem dal do úvodzoviek, pretože priateľ má v slovenčine iný obsah, ako na FB, kde ide spravidla o ľudí, ktorí sa akokoľvek povrchne poznajú, často iba na 50 % (ja ho poznám, on netuší, že existujem). FB mi pravidelne ponúka adeptov na „priateľov“. Najväčšiu časť medzi nimi tvoria úplne neznámi ľudia, ktorí sú pravdepodobne priateľmi, priateľov mojich priateľov alebo ešte vzdialenejší. Zvyšok sú ľudia, ktorých poznám iba z videnia, vrátane verejne známych osôb, ktoré nechcú ostať mimo. A tak som do rannej rekognoskácie internetových noviniek pridal aj pohľad na FB. Ostávam v tomto smere beznádejne konzervatívny a odmietol som dokonca aj ponúknuté „priateľstvo“ mojej vnučky. To môj syn má omnoho voľnejšie kritériá. Ponuky „priateľstva“ selektuje nie podľa miery poznania, ale podľa pohlavia (uplatňuje pokyn z registrácie) a podarilo sa mu tak zhromaždiť rozsiahly harém virtuánych „priateliek“. Ja som sa zatiaľ neprepracoval ani k dvadsiatke. Buď je to vekom, alebo tým, že som dosiaľ nevidel Fincherov film Sociálna sieť. Dva mesiace po napísaní som si film pozrel, nadchol ma, ale s mojím problémom mi nijako nepomohol. Vek určite zohráva svoju úlohu. Veď podľa nejakého prieskumu sú vo vekovej kategórii 50+ iba 3 % používateľov FB a to je ešte menej ako tých, ktorí túžia po registrácii partnera. Kategóriu 60+ prieskumy neuvádzajú. Nebudú ju predsa zriaďovať kvôli mne. Problémom je, že medzi rovesníkmi priateľov zháňate ťažko a tí, ktorí sa vám ponúkajú, prinášajú záujmy, radosti a problémy o generáciu až dve mladšie, ako sú tie vaše. Problém rovesníkov je trvalejšieho rázu. Buď sú rozumnejší ako ja, a na príslušnosť k FB rezignovali, alebo pre nich FB hrozno visí príliš vysoko. Treba sa zmieriť s tým, že pre väčšinu z nich predstavuje elektronická pošta, telefonovanie cez SKYPE a prezeranie si obrázkov dosiahnuteľné maximum ich počítačových aktivít. Skutočný problém však pre mňa predstavuje mládež, ktorej patrí svet, budúcnosť i FB. Nestačím zatvárať ústa nad ich správaním. Doteraz som si myslel, že iba tie naše malé slovenské celebritky sú presvedčené, že každé hnutie v ich živote nutne zaujíma celú slovenskú verejnosť a celé ich snaženie musí smerovať k tomu, aby na nás vyskakovali z každého televízora a reproduktora. A naraz som svedkom toho, že aj šedivé anonymné FB myšky cítia nutkavú potrebu oznamovať ostatným čo práve robia, kam idú, ako sa cítia a podobné informácie, ktoré majú cenu zlata. Len ešte netuším pre koho.
Azda najcharakteristickejšou novinkou, ktorú okrem svojrázneho ponímania slova „priateľ“ FB priniesol, je tlačidlo „páči sa mi to“. Význam tlačidla by bol značný, ak by vypovedalo o obľúbenosti príspevku. Najväčším problémom však je, že namiesto vlastných produktov sa na FB recyklujú príspevky z YouTube a tak sa celková obľúbenosť príspevku rozloží do státisícov skupiniek tvorených recyklátorom a jeho priateľmi. Nakoniec aj YouTube obsahuje nezdravý podiel prevzatých sekvencií z televízneho vysielania. Napriek slovenskej lokalizácii FB je treba byť opatrný. Nerozumel som napríklad ponuke: „šťuchnúť“ a v súlade so zásadou „nerozumiem - nevykonávam“ som žiaden „šťuchanec“ nikomu nenavrhol. Dobre som urobil, pretože podľa vysvetlenia v novinách ide o ponuku nezáväzného sexu, čo by moje rovesníčky vydesilo, aj keby ponuke rozumeli. Opatrný treba byť aj pri uvádzaní obľúbených kníh, filmov a hudby. Neopatrne som uviedol Elvisa a moja stránka sa zaplnila odkazmi bláznov, pre ktorých je Elvis večne živý a oni namiesto počúvania jeho hudby meditujú nad tým, kde asi je a čo práve robí. Obdobne som dopadol pri demonštrovaní prchavej spokojnosti s videnými časťami seriálu Dva a pol chlapa. A tak som bol nútený svojich obľúbencov zredukovať iba na tých, ktorých okrem mňa obľubujú iba duševne svieži dôchodcovia v domovoch sociálnych služieb bez internetového pripojenia a mám pokoj. Posledným zlozvykom, ktorému neviem prísť na chuť sú nejaké aplikácie. To sa posielajú srdcia z najrôznejších bizarných materiálov a čaká sa na neviem presne čo. Ale aspoň sa mi nikto nevyhráža, že ak nepošlem doručené srdce ďalším desiatim nešťastníčkam, stihne ma do týždňa obrovské nešťastie alebo preruším neprerušiteľnú reťaz, ktorá už trvá od predinternetovej doby. Do tej istej kategórie patrí aj „budovanie“ nejakého virtuálneho FarmVille, CityVille a určite aj ďalšie fajnovosti, s ktorými som sa našťastie zatiaľ nestretol. Užitočné je zverejňovanie fotografií, pokiaľ autor netrpí Scorseseho syndrómom a nemá nutkavý pocit uverejniť všetko čo na svojom kompakte spáchal. Horšie je to s videami, u ktorých podiel vlastnej tvorby dosahuje promilové zostúpenie.
FB prináša aj zábavné momenty. Pred časom ma požiadala o priateľstvo známa mojej dcéry a aj keď som ju vôbec nepoznal, odklepol som to. Veď sa uvidí. A uvidelo. Od začiatku ma zarážali priatelia jej priateľov, ktorí sú verejne známi a jemne povedané za priateľov by som ich nechcel ani zadarmo. Tiež jej odkazy na stránky nasvedčovali, že naše svety nemajú nielen spoločný prienik, ale možno ani spoločný bod. A jedného krásneho dňa oznámila, že sa pridala k skupine s názvom Vláda Smeru. Všimol som si, že skupina má 751 sympatizantov a do komentára som napísal, že by som bol veľmi spokojný, ak by číslo 751 znamenalo konečný počet sympatizantov Smeru. Pokračovanie sa už nedozviem, pretože o pár hodín som prestal byť jej „priateľom“.
Naivne som si predstavoval, že na FB si človek zhromaždí priateľov, známych a ľudí rovnakej krvnej skupiny, s ktorými bude zdieľať zaujímavé informácie, vlastné názory a vlastné fotografie a videá. Prebiehalo to aj prostredníctvom elektronickej pošty, ale na FB je to pohodlnejšie. Išlo to dokonca aj prostredníctvom web stránky, ale tam je problematické a nežiaduce obmedzenie okruhu návštevníkov. Takže FB má v tomto smere nepopierateľné výhody. Nevýhody však u mojej vekovej kategórie prevažujú a preto musím zotrvať u tvrdenia z nadpisu, že Tento Facebook skutočne nie je pre starých.
A ako post scriptum pridávam výrok znalca a obdivovateľa Facebooku, Muamara Kaddáfího, z marca tohto roka: "Ja nie som až taký diktátor, aby som nechal zavrieť Facebook. Ja iba zavriem každého, kto sa na Facebook prihlási."
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Vyrdžať !

(Monika , 8. 6. 2011 15:10)

Myslím , že FB je pre každú vekovú skupinu nad 18r , keď máte kvalitných ľudí v prieteľoch . Ja som sa odsťahovala a takto som pravidelne v kontakte s ľudmi, ktorích mám rada a NAOZAJ ma zaujíma čo práve robia. Veľa nového som sa dozvedela aj v odkazoch , ktoré zdieľajú : nové dobré knihy, filmy , udalosti... A nakoniec : Priatelia mojoch priateľov sú aj moji priatelia :-)))

FB a podobné webky

(Edita, 2. 6. 2011 8:41)

V poslednej stati tohto článku je odkaz PS "výstižný!"
Ked som bývala ešte v Blave-tak som si chatovala na jednej webke a boli sme dobrá partia,ale stávalo sa ,že tam zablúdil dáky megero a bolo po srande.Napokon to skončilo zánikom-zrušením webky a bolo po špáse a aj po písaní a debatách.
Chcem týmto povedať,že sme tam boli všetci od 45 rokov vyššie,lebo iné chaty sú len pre mladých,vyšinutých alebo úchylákov a hlavne obsadzované cez obednajšie pracovné prestávky. A čo som si všimla ,tak to boli skupiny stredoslovákov alebo východniarov pracujúcich v Blave.
Zistila som,že nad 40 rokov je ťažko niekde si s niekým dopisovať-chatovať a to na rozumné témy.
Aj som si písala "blogy"-sem-tam sa niekto ozval na tému ,alebo čo ma najviac potešilo ! bolo pozvanie na sexi stretko či písanie na túto tému. No comment !
Som rada tejto webke-je tu vela rozumných tém a dialógov,názorov,postrehov a ak môžem navrhnúť-poprosiť o vytvorenie Diskusie.
Teším sa na dobré témy a články-pekný deň-E

facebook

(mima, 28. 3. 2011 15:40)

moc pekne, suhlasim - som sice na facebooku (
hm, zvedavost nedala), no doteraz mi nedoslo, na co je to vlastne dobre, nic mi to neprinieslo, obcas sa tam pozriem a zistim, ze ktosi upratuje, dalsi ma nove tenisky alebo "depku", takze som stale v statuse off, pre mna to nie je, nepotrebujem davat vsetkym na vedomie kazdy svoj pohyb a kazdu myslienku

Fb nie je aj pre niektorych mladych

(Maťa, 8. 3. 2011 20:58)

No pane hoci mám 18 ale súhlasím zo všetkým čo ste v tomto článku napísali, som na facebooku a zarážajú ma všetky tieto veci ktoré ste popisovali.